Microsoft'un sizi gözetlemesini önlemek için Windows 5'da değiştirilecek 10 gizlilik ayarı

Windows 10 şu anda 400 milyondan fazla cihazda çalışıyor ancak yine de Microsoft'un zorunlu tanılama verileri ve kullanım raporlaması ve sistem geneline dağılmış çok sayıda reklam dahil olmak üzere her türlü gizlilik sorununa sahip.

Windows 10 sorunlarının tümü çözülemez ancak gizliliğinizi geri yüklemek için ayarlayabileceğiniz bazı ayarlar vardır. Bugünkü konumuzda, Windows 10 sisteminde daha az müdahaleci ve daha güvenli bir deneyim için değiştirebileceğiniz, gizlilikle ilgili beş ayarı size göstereceğiz.

1- Cortana'nın sizi tanımasını engelleyin:

Cortana'nın şimdiye kadarki en iyi sanal kişisel asistan olabilmesi için, cihazınızla etkileşim şekliniz (konuşma, el yazınız ve konuşma kalıplarınız) aracılığıyla "sizi tanıyıp tanıyamayacağını" önceden soracaktır.

Microsoft'un gizlilik bildirimine göre "Sizi tanıyın" özelliği, Windows 10'un takviminiz, kişileriniz, konumunuz ve göz atma geçmişiniz dahil olmak üzere hakkınızda diğer bilgileri toplamasına da olanak tanıyor.

Etkinleştirdiyseniz Cortana'nın "seni tanımasını" engelleyebilirsiniz, böylece Cortana ile konuşmak için ses diktesini kullanamazsınız ve dolayısıyla Cortana'nın topladığı tüm kişisel bilgiler silinir ve silinir.

Bu özelliği kapatmak için Ayarlar menüsünü açın ve Konuşma, mürekkep oluşturma ve yazma bölümüne gidin. Sizi tanıma menüsü altında, Sizi tanımayı durdur'a dokunun. Bu, dikte etmeyi durduracak ve cihazınızdan toplanan tüm bilgiler silinecektir. Hakkınızda toplanan bilgileri ayrıca Cortana'nın bulutta benim hakkımda bildiklerini değiştir seçeneğinin altındaki Cortana ayarları menüsünden de temizleyebilirsiniz.

2- Konumunuzu belirleme özelliğini kapatın:

Tablet veya dizüstü bilgisayar gibi bir mobil cihaz kullanıyorsanız çoğu zaman Windows 10 veya üçüncü taraf uygulamaların konumunuza kolayca erişmesine olanak tanır. Ancak bu, her zaman konumunuzu değiştirerek konumunuzun değişmesine izin vermeniz gerektiği anlamına gelmez. Konumunuzu değiştirdiğinizde, Windows 10 cihazınızın konum verilerini 24 saate kadar kaydeder ve bu sürenin ardından uygulamaların gittiğiniz çeşitli yerlerle ilgili bu verilere erişim izni almasına olanak tanır.

Konum özelliğini kapatırsanız bu özelliği kullanan bazı uygulamalar (harita uygulaması gibi) sizi bulamayacaktır. Ancak, orada durduğunuzu varsayarak uygulamaların kullanabileceği varsayılan konumu manuel olarak ayarlayabilirsiniz.

Konumunuzu kapatmak için Ayarlar menüsünü açın ve Konum'a gidin. Konumu tüm kullanıcılar için kapatabilirsiniz ("Bu cihazın konumu açık > Değiştir" altında) veya hesabınız için konum hizmetlerini ("Konum hizmeti" altında) kapatabilirsiniz. Bu menüde ayrıca konum geçmişinizi temizleyebilir ve bazı uygulamaların tam konumunuzu görmesine (veya görmemesine) izin verebilirsiniz. Konumunuza erişebilen uygulamalar için, konum geçmişi verilerini kullanıp kullanmadıklarına dair bir not alacaksınız.

Konum servisleriniz arasında hızla geçiş yapmak için İşlem Merkezi'ni açın. Hızlı ayarlarda (muhtemelen kesintisiz olarak) konum özelliğini açıp kapatabilecek bir geçiş olanağına sahip olacaksınız.

3- Senkronizasyon özelliğini kapatın:

Windows 10'da çok fazla senkronizasyon işlemi gerçekleşmektedir. Bir Microsoft hesabıyla oturum açtıysanız, şifreleriniz de dahil olmak üzere ayarlarınız aynı hesabın bulunduğu diğer cihazlar arasında senkronize edilebilir. Ayrıca bildirimleri cihazlar arasında senkronize edebilirsiniz.

Senkronizasyon özelliğini kapatırsanız, Microsoft hesabınızla oturum açtığınızda ayarlarınız ve şifreleriniz diğer yöntemlerle senkronize edilmeyecektir (bu nedenle şifrenizi manuel olarak girmek gibi çeşitli kurulumlarınızı yapmanız gerekir).

Senkronizasyon özelliği ayarlarını kapatmak için Ayarlar menüsünü açın ve Hesaplar > Ayarlarınızı senkronize edin bölümüne gidin. Tüm senkronizasyon modlarını aynı anda kapatabilir veya harici senkronizasyon ayarlarını birer birer değiştirebilirsiniz.

Bildirimlerin senkronizasyonunu durdurmak için Cortana'yı açın ve Ayarlar > Cihazlar arasında bildirim gönder'e gidin. Tüm senkronizasyon uyarılarını durdurmak için bu özelliği kapatabilirsiniz ve ayrıca oturum açtığınız çeşitli cihazları yönetmek için Senkronizasyon ayarlarını düzenle'ye de tıklayabilirsiniz.

4-Kilit ekranınızın güvenliğini sağlayın:

Kilit ekranı, cihazınızın kilidini açtığınızda herkesin gördüğü ilk şeydir ve bu ekran, yabancıların erişmesini istemeyebileceğiniz birçok bilgi içerebilir.

Bu nedenle ekranlar üzerinden giriş bilgilerinizi ve kilitlemenizi güvence altına almak için yapmanız gereken üç şey vardır:

Bildirimlerinizin kilit ekranında görünmediğinden emin olun. Ayarlar menüsünü açın ve Sistem > Bildirimler ve Eylemler bölümüne gidin ve bildirimlerin kilit ekranında görüntülenmesi özelliğini kapatın. Bu özelliği kapatmanın dezavantajı, cihazın kilidini açana kadar herhangi bir bildirim görememenizdir.

Kilit ekranında Cortana özelliğini kapatmak için Cortana'yı açın ve cihazım kilitliyken bile Ayarlar > Cortana'yı kullan bölümüne gidin. Bu özelliği kapatmanın dezavantajı, cihaz kilitliyken Cortana'yı kullanamayacak olmanızdır.

Ayarlar menüsünü açıp Hesaplar > Oturum açma seçenekleri > Gizlilik Hesapları > Oturum açma seçenekleri > Gizlilik bölümüne giderek e-posta adresinizi ekranın yüzeyinde gizleyin. Aşağıda, giriş ekranında hesap ayrıntılarını (e-posta adresi gibi) görüntüleme özelliğini kapatın. E-posta adresinizi gerçekten görmek istemediğiniz sürece, bu özelliği kapatmanın neredeyse hiçbir dezavantajı yoktur.

5-Reklam kimliğinizi kapatın:

Her Microsoft hesabının, Microsoft'un bilgilerinizi toplamasına ve şirket platformları genelinde kişiselleştirilmiş bir reklam deneyimi sunmasına olanak tanıyan benzersiz bir reklam tanımlayıcısı vardır. Windows 10'da bir Microsoft hesabıyla oturum açarsanız, bu kişiselleştirilmiş reklamlar sizi bilgisayarınızın her yerinde takip eder; bunları işletim sisteminin kendisinde değil (örneğin Başlat menüsünde) çeşitli uygulamalarda görürsünüz.

Windows 10'da bu reklamları kapatmak için Ayarlar menüsünü açın ve Gizlilik > Genel > Uygulamaların uygulamalar arasında deneyim reklamı yapmak için kimliğimi kullanmasına izin ver (bunu kapatmak kimliğinizi sıfırlar) Gizlilik > Genel > Uygulamaların reklam kimliğimi kullanmasına izin ver seçeneğine gidin. uygulamalardaki deneyimlerinizi (bunu kapatmak kimliğinizi sıfırlayacaktır) ve bu özelliği kapatacaktır. Her ne kadar reklamlar gösterilmeye devam etse de, bunlar kişisel nitelikte veya kendi zevkleriniz ve tercihleriniz olmayacaktır.

Bu özelliğin kapatılması kişiselleştirilmiş reklamların Windows 10'da görünmesini engelleyecektir ancak bu, Microsoft hesabınızı diğer platformlarda ve cihazlarda kullandığınızda kişiselleştirilmiş reklamları göremeyeceğiniz anlamına gelmez. Google hesabınıza giriş yapmak için tek yapmanız gereken ^_^ seçeneklerdeki anonim kimliği kullanmaktır.

Üst düğmeye git